Oud jaar

Door Erwin Ormel op 10 feb 2011

De ongeregeldheden tijdens oudjaar kwamen afgelopen donderdag aan de orde in de commissie Algemeen Bestuur en Middelen. Hans van der Hulst, de eigenaar van het grand café, uitte zijn ongenoegen over het feit dat hij in de beeldvorming de zwarte piet kreeg toebedeeld. Op vragen van Leefbaar Huizen maakte de burgemeester meteen klip en klaar dat hij zich in zijn reactie alleen had beperkt tot de feiten. Wat anderen daar al dan niet mee doen, daar kan hij ook niet zo veel invloed op uitoefenen.

Ik vroeg de burgemeester waar de risico-analyse was misgegaan. Met andere woorden, wat had je moeten voorzien om de ongeregeldheden te voorkomen. De burgemeester antwoordde dat twee feesten zo dicht op elkaar mede aanleiding hadden gegeven tot de ongeregeldheden. Maar hij ging nog niet zo ver om te concluderen dat volgend jaar niet opnieuw twee feesten naast elkaar zouden worden georganiseerd. "We moeten ook kijken naar creatieve oplossingen", was zijn reactie. Bovendien kun je beter ergens een feest organiseren, dan op een willekeurige plek in de gemeente onnodig overlast.

Nu ben ik altijd in voor creatieve oplossingen. En ik zal wel de laatste zijn die de burgemeester de ruimte wil ontnemen om in overleg met betrokkkenen tot een acceptabele oplossing te komen. Maar een gewaarschuwd mens telt wel voor twee. We hebben leergeld betaald met de ongeregeldheden van de afgelopen oudjaarsnacht. De vergunningverlener zal een volgende keer moeten aantonen dat hij een adequate analyse heeft gemaakt van de veiligheidsrisico's en dat hij de ervaringen van de afgelopen oudjaarsnacht daarin betrekt. Voorwaar geen eenvoudige opgave.

Reageren

Beantwoord onderstaande vraag ter voorkoming van spam.

* - verplichte velden

Deze VVD website maakt gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid